Sarma je jedno od mojih omiljenih jela. Uz nju obavezno ide proja i domaci sir. Evo mog načina spremanja.
Sastojci:
2 srednje glavice crnog luka, 2 šargarepe, 500g mlevenog mesa (pola svinjetina, pola junetina), 70g pirinča, 1 punija kašičica slatke aleve paprike, so, biber, suvi začin.
Od ove kolicine se dobije 17 sarmi, zavisi i od veličine kolike će te praviti, ja volim kad su srednje, ni velike ni male.
Priprema:
Luk sitno iseci, šargarepu na kockice, propržiti na ulju (ja koristim svinjsku mast bude ukusnija) oko 5 minuta, zatim dodati meso uz mešanje pržiti jos oko 5 minuta pa dodati alevu papriku, pirinac i začine po ukusu. Odvojiti liske kiselog kupusa saseći koren i potopiti u hladnu vodu da odstoji, to možete uraditi pre početka pripremanja smese, ako je kupis kiseliji isprati ga nekoliko puta.
Uvijati sarme tako sto ce te na svaki list kupusa staviti punu kašiku smese.
Preklopiti sa jede, pa sa druje strane.
I zamotati kao rolat.
Ređati sarme u serpu u kojoj će se kuvati, na dno šerpe obaveno staviti liske kupusa da prekrije dno i kad se slože sarme preko njih. Ja ih kuvam u zemljanoj posudi u rerni oko 3 sata, ako se kuva u šerpi na šporetu onda od 2-2 ipo sata.
Нема коментара:
Постави коментар