среда, 6. фебруар 2019.

Slatki kupus u zemljanoj posudi



Sastojci:

Oko 1,6 kg kupusa, 300g mesa sečenog na kocke (junetina, svinjetina), 2 glavice luka, 2 šargarepe, 1 paradajz, 2 kašičice slatke aleve paprike, so, biber u zrnu, suvi začin, lovorov list.


Priprema:

Luk iseckati krupnije (na rebarca), šargarepu na kocke i staviti da se prži na masti ili ulju, pržiti oko 5 minuta pa dodati meseo i sve zajedno dinstati oko pola sata uz dolivanje vode ako je potrebno i malo posoliti, pred kraj u meso dodati alevu papriku. Kupus seći na krupnije komade i ređati do pola posude posuti sa malo soli i suvog začina, pa preko staviti celu količinu dinstanog mesa i oljušten i isečen paradajz.




Pa staviti drugu polovinu kupusa do vrha posude, posuti biberom u zrnu i staviti par listova lovora.




Poklopiti posudu poklopcem ili folijom. Staviti u rernu pa uključiti šporet (da se postepeno zagreva) na 200°C kuvati oko 2 sata i 30 minuta do 3 sata, računajuci od vremena kada ste ubacili u rernu. Pred kraj kuvanja dodati vrlo malo zaprške(moze, a i ne mora), propržiti 2  ravne kašike brasna na malo masti i dodati na vrh kašičice aleve paprike pošto je već stavljena u meso, preliti zapršku preko kupusa vratiti u rernu i iskljuciti šporet, ostaviti tako 10 minuta.
Ako kupus kuvam u šerpi na šporetu isti je postupak samo je kraće vreme kuvanja, oko 2 sata, ali od kada imam ovu posudu ne kuvam ga u šerpi zato sto je neuporedivo ukusniji.




Нема коментара:

Постави коментар