четвртак, 7. март 2019.

Sarmice u luku






Sastojci:

500g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
so
biber
suvi začin
1 kašičica slatke aleve paprike
1 manja šolja pirinča

5 većih glavica crnog luka

Za nalivanje:
1 kašika masti
1 kašika brašna
300ml pasiranog paradajza ili kuvanog
oko 300ml vode

Pomešati mleveno meso, začine po ukusu, sitno iseckan luk, rendanu ili sitno seckanu šargarepu, alevu papriku i pirinac.


Staviti vodu u šerpu sa malo soli da prokljuca, za to vreme 5 većih glavica luka oljuštiti i zaseći do pola.


Ubaciti luk u ključalu vodu, od trenutka kada ste ubacili da se kuva  oko 10 minuta. Izvaditi iz vode i razdvojiti na listice. Ako u sredini jos nije omekšao vratiti na kratko u ključalu vodu.





Kašičicom stavljati smesu od mesa u listice od luka i uvijati kao rolat.





Poređati u posudu u kojoj će se kuvati pa pripremiti preliv. U manju šerpicu otopiti mast i dodati kašiku brašna kratko propržiti pa naliti paradajz i vodu, malo posoliti i naliti sarmice, dodati par lovorovih listova.




Ako kuvate u šerpi na šporetu mora se staviti tanjir odozgo da ne bi sarmice plivale tokom kuvanja, a mogu se i raspasti, kuvati oko 90 minuta na tihoj vatri dok ne uvri bar pola ove nalivene smese. Ako kuvate kao ja u ovoj posudi u rerni onda to malo duze traje više od 2 sata.











Нема коментара:

Постави коментар