Sastojci:
500g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
so
biber
suvi začin
1 kašičica slatke aleve paprike
1 manja šolja pirinča
5 većih glavica crnog luka
Za nalivanje:
1 kašika masti
1 kašika brašna
300ml pasiranog paradajza ili kuvanog
oko 300ml vode
Pomešati mleveno meso, začine po ukusu, sitno iseckan luk, rendanu ili sitno seckanu šargarepu, alevu papriku i pirinac.
Staviti vodu u šerpu sa malo soli da prokljuca, za to vreme 5 većih glavica luka oljuštiti i zaseći do pola.
Ubaciti luk u ključalu vodu, od trenutka kada ste ubacili da se kuva oko 10 minuta. Izvaditi iz vode i razdvojiti na listice. Ako u sredini jos nije omekšao vratiti na kratko u ključalu vodu.
Kašičicom stavljati smesu od mesa u listice od luka i uvijati kao rolat.
Poređati u posudu u kojoj će se kuvati pa pripremiti preliv. U manju šerpicu otopiti mast i dodati kašiku brašna kratko propržiti pa naliti paradajz i vodu, malo posoliti i naliti sarmice, dodati par lovorovih listova.
Ako kuvate u šerpi na šporetu mora se staviti tanjir odozgo da ne bi sarmice plivale tokom kuvanja, a mogu se i raspasti, kuvati oko 90 minuta na tihoj vatri dok ne uvri bar pola ove nalivene smese. Ako kuvate kao ja u ovoj posudi u rerni onda to malo duze traje više od 2 sata.
Нема коментара:
Постави коментар