среда, 15. мај 2019.

Prhka pita sa jabukama




Sastojci:

125g margarina
300g brašna
1 jaje
1 kesica vanila šećera
1/2 kesice praška za pecivo
3 kašike šećera
3 kašike vode (zavisi od veličine jajeta)

1 kg jabuka
1 kašičica cimeta
3 kašike šećera
100g mlevenih oraha

Žumanac za premaživanje.

U posudu sipati brašno, sećer, prašak za pecivo, vanilu, narendati zaleđen margarin i dodati jaje, mesiti testo i dodavati kašiku po kašiku vode, testo treba da bude tvrđe i kompaktno. Meni je bilo manje jaje pa sam stavila 3 kašike vode. Umešeno testo staviti u kesu pa u frižider da odstoji 30 minuta. Za to vreme jabuke oljuštiti i izrendati, staviti ih neki dublji tiganj ili serpu pa na šporet da se zagreju i puste malo sok, potom ocediti taj sok pa dodati sećer i cimet.
Od testa odvojiti jednu trećinu, a ostatak razvucite u krug najbolje staviti izmeđju dva pek papira pa oklagijom malo teže ide ali neka vas to ne brine. Razvučeno testo prebaciti u okrugli pleh ja sam koristila od 26cm prečnika, samo skinete jedan pek papir i sa sve drugim papitom premestiti u pleh, testa treba da bude okolo po rubu pleha za jedan ipo do dva prsta, preko posuti mlevene orahe, 

Štipaljke mi drže papir, parola snađi se, nadam se da se nećete smejati.

Pa preko oraha jabuke i lepo poravnjati. Ostatak testa razviti i iseći na trake i preko jabuka isplesti kao korpicu.



 Premazati trakice žumancetom i posuti sa sećerom. Peci 30 minuta na 210°C.

Нема коментара:

Постави коментар